Bylinky, které provoní kuchyni

Posted by     |   Categories :   Peníze

Bylinky můžeme vysét buď ze semínek anebo je můžeme zakoupit již vzrostlé v různých zahradnictvích či supermarketech. Nejsou přitom vůbec náročné, stačí jim vybrat slunné místo, ideálně přímo na okenním parapetu, a pravidelně je zalévat. Můžete je dávat pospolu do okenních truhlíků a nebo je mít samostatné v květináčích. Ony se nám odvděčí neustálou zásobou koření k vaření, svou krásou a vůní.
 
Do české kuchyně se nejvíce hodí:
Bazalka pravá
Má v naší kuchyni univerzální využití. Dá se využít do salátů, omáček, k masu, do omelet. Je nedílnou součástí pizzy. Vyloženě se hodí k rajčatům. K tomu zlepšuje trávení, působí proti nadýmání a klidní křeče. Sklízíme ji úplně na začátku květu. Protože se špatně suší, je dobré ji nadrcenou čerstvou zamrazit.
 
Pažitka pobřežní
V naší kuchyni již tradiční rostlina. Má lehce štiplavou chuť podobnou cibuli či česneku, které v některých jídlech může i nahradit. Je neocenitelnou nejen díky své chuti, ale i díky vzhledu – v jídle je to přitažlivá dekorace. Povzbuzuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení. Dá se nasekat jen tak na chleba s máslem, ale dá se i přidat do polévek, brambor, vaječných pokrmů atd. Sklízí se list před květem a nedoporučuje se ji sušit, neboť ztrácí aroma – lepší variantou je jí zamrazit.
 
Tymián obecný
Je velice aromatická bylina ze středomoří. Je příbuzný naší mateřídoušce, ale je méně mrazuvzdorný. Vynikne dobře na různých druzích mas, hlavně u zvěřiny a drůbeže. Své využití má v omáčkách a v nádivkách. Spolu s bazalkou je skvělým doprovodem na pizzu a je neodmyslitelnou součástí bylinkových másel.
 
Meduňka lékařská
Se při vaření až tolik nevyužívá, dá se přidat do osvěžujícíh nápojů a do ovocných salátů. Čerstvá má velice přitažlivé citronové aroma. Dá se využít do čajů, které působí proti stresu, způsobují uklidnění a ve vyšších dávkách ospalost. Dá se využít při léčbě oparů.
 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

26. 3. 2017